Een groepsbegeleider ondersteunt een groep mensen die door één of meerdere mentale en/of fysieke beperkingen niet zelfstandig kunnen wonen. In de gehandicaptenzorg doet een begeleider er alles aan om zijn cliënten stabiliteit, veiligheid en positiviteit te bieden. Denk jij dat deze functie bij jou past? In deze blog lees je alles over de kwalificaties, het profiel en de werkzaamheden van een groepsbegeleider.

Kwalificaties

Om aan de slag te kunnen als groepsbegeleider moet je minimaal in het bezit zijn van een MBO niveau 3 diploma in de richting zorg. Hier leer je hoe je mensen met één of meerdere beperkingen kunt ondersteunen op zowel fysiek als mentaal vlak. Zo ben je erin getraind om veranderingen in stemming op te vangen, zodat je snel in actie kunt komen. Het is dus belangrijk dat je proactief bent en verantwoordelijkheid kan en durft te nemen waar nodig. Veel cliënten hebben behoefte aan een vaste structuur, daarom is het belangrijk dat jij deze kunt aanbrengen en vasthouden. Soms moet je in staat zijn om verpleegtechnische handelingen uit te voeren, maar dit is afhankelijk van de cliënten waarmee je werkt.

Je werkt in een team waarbinnen het belangrijk is dat iedereen op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen van cliënten. Dit maakt dat zowel een goede samenwerking als communicatie horen bij een constructieve werkwijze.

Takenpakket begeleider A, B & C

Jouw takenpakket is zowel afhankelijk van de behoeften van de cliënten als van jouw aanstelling als begeleider A, B of C. Als begeleider A heb je vooral een uitvoerende rol in de (routinematige) verzorging van de gehandicapten. Hierbij wordt je alleen zelfstandig ingezet op cliënten die stabiel en voorspelbaar zijn. Als begeleider B heb je meer verantwoordelijkheden en moet je ook in staat zijn om complexe en minder stabiele situaties in goede banen te leiden. Ook signaleert een begeleider B veranderingen in gedrag en hulpvraag en weet daarop in te spelen. Als begeleider C heb je naast een uitvoerende ook vaak een coördinerende rol binnen het team. Verder stel je begeleidingsplannen op voor individuele cliënten.

Jouw passie

Als begeleider zet jij je met plezier in voor de ontwikkeling en het geluk van de cliënten, wat ook naar hun uitstraalt. Je haalt voldoening uit de vooruitgang van de bewoner in zelfstandigheid of gedrag. Minstens even belangrijk is het dat je kunt doorzetten wanneer je op weerstand stuit. Vind je het interessant om de individuele cliënt te observeren en je te verdiepen in zijn of haar achtergrond? Met een doortastend karakter en doorzettingsvermogen kun jij net dat beetje extra betekenen.

Vacature groepsbegeleider

Ben jij benieuwd hoe het is om te werken als begeleider in de gehandicaptenzorg, maar wil je niet direct ergens aan vast te zitten? Misschien is uitzendwerk dan iets voor jou. In deze vacature groepsbegeleider vind je hier meer informatie over.